به گزارش همشهری آنلاین، اکنون بیش از ۴۰ روز از حادثه سقوط پرواز ۷۵۲ بوئینگ اوکراینی در اطراف فرودگاه امام خمینی(ره) میگذرد اما هنوز پرسشهای زیادی از نحوه سقوط این پرواز بیجواب مانده است که تنها با بازخوانی جعبه سیاه این هواپیما امکان پذیر میشود.
مطابق قوانین و پروتکلهای بینالمللی، اوکراین به عنوان کشور محل ثبت و بهرهبردار هواپیما، آمریکا به عنوان کشور سازنده هواپیما و فرانسه بهعنوان سازنده موتور، افغانستان، سوئد و کانادا به عنوان کشورهایی که اتباع آنها در این هواپیما بودند میتوانند در فرایند بازخوانی جعبه سیاه و بررسی پرونده سقوط حضور داشته باشند.
ایران نیز به عنوان کشوری که سانحه سقوط در آن رخ داده است با کمک کمیسیون بررسی سوانح هوایی خود مسوول بررسی سانحه است.
اکنون جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی در ایران است و با اینکه سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرده است که توانایی بازخوانی جعبه سیاه این هواپیما را به دلیل مدرن بودن مدل هواپیما ندارد اما از طرف جامعه بینالمللی نیز کمکی برای انتقال تجهیزات به ایران و بررسی آن در لابراتور فرودگاه مهرآباد دریافت نکرده است.
این سازمان در گزارش آخر خود تاکید داشت که «اگر لوازم و تجهیزات جانبی فراهم شود، با صرف مدت زمانی کوتاه میتوان بازسازی و تخلیه اطلاعات را انجام داد اما در همین گزارش خبر داد که با وجود ارائه فهرست لوازم مورد نیاز برای انتقال به ایران از لابراتوارهای بررسی سوانح کشورهای فرانسه و آمریکا این کشورها نسبت به انتقال تجهیزات به کشور تاکنون پاسخ مثبتی ندادهاند.
تحریمهای آمریکا علیه صنعت هوانوردی ایران که بارها مورد شکایت ایران قرار گرفته است مانعی بزرگ در ارسال تجهیزات بازخوانی جعبه سیاه هواپیمای مدرن بوئینگ است اما تلاش سازمان هواپیمایی و وزارت امور خارجه خرید تجهیزات از بوئینگ است و به همین دلیل تاکنون مذاکرات چندباره ای از طرف وزیران کشورهای مرتبط برای دستیبابی ایران به این تجهیزات انجام شده است.
البته ارسال جعبه سیاه هواپیما از طرف ایران به کشوری دیگر سابقهدار است و این فرانسویها بودند که جعبه سیاه هواپیمایی بوئینگ ۷۲۷ ایران ایر را که در سال ۸۹ در اطراف ارومیه سقوط کرد بازخوانی کردند.
رضا جعفرزاده سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری در خصوص آخرین وضعیت بررسی جعبه سیاه هواپیما اوکراینی، گفت: اطلاعات جدید درباره بررسی جعبه سیاه هواپیما در آینده اعلام خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا کشورهای دخیل در ماجرا تجهیزات بازخوانی جعبه سیاه هواپیما را به ایران ارسال کردهاند یا اینکه ایران توانسته این تکنولوژی را از بوئینگ به عنوان شرکت سازنده هواپیما خریداری کند، گفت: هیچ پاسخی فعلا برای این سوالات نداریم اما درباره تصمیمگیری نهایی اطلاعرسانی خواهد شد.
کانادایی ها پیشتر اعلام کرده بودند که فرانسه از جمله معدود کشورهایی است که توانایی بازخوانی اطلاعات جعبه سیاه این هواپیما را دارد اما بر اساس اطلاعات یک منبع آگاه به ایرنا «تاکنون هیچگونه تجهیزاتی برای خواندن جعبه سیاه به ایران منتقل نشده است».
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان روز گذشته در حاشیه نشست کنفرانس امنیتی مونیخ در جلسه وزیران خارجه کشورهای مرتبط با سانحه سقوط هواپیمای اوکراینی شرکت کرد و ضمن تبادل نظر درباره چگونگی پیگیری ابعاد حقوقی و فنی موضوع، بر مسوولیتپذیری ایران در این زمینه و همچنین لزوم پرهیز از سیاسی شدن مساله تاکید کرد.
ظریف همچنین از آمادگی ایران برای همکاری با اوکراین به منظور انجام تحقیقات و حل و فصل حقوقی مساله تاکید کرد.
نظر شما